Maak kennis met de risico’s van achteraf betalen

Wist jij dat het online winkelen anno 2022 populairder is dan ooit tevoren? Dit komt vooral door de coronapandemie die ons nog steeds in zijn greep heeft. Hierdoor hebben we inmiddels al meerdere lockdowns gehad die een negatief effect hebben op ons dagelijks leven. Zo hebben we wekenlang geen gebruik kunnen maken van winkels, horeca en de pretparken. Door deze verplichte sluiting zijn we met z’n allen meer online gaan winkelen. Dit is niet zo vreemd aangezien we toch een sterke drang hebben naar nieuwe spullen. In 2021 werden naast iDEAL vrijwel de meeste aankopen betaald met achteraf betalen. Maar weet jij wat hiervan de risico’s zijn? Lees snel verder en wie weet winkel jij binnenkort een stuk bewuster op het internet.

 

1. Geen geld om de aankoop te betalen

Uit de praktijk is gebleken dat het grootste risico van achteraf betalen is dat er altijd mensen zijn die het aankoopbedrag niet kunnen betalen. Vaak komt dit door een koopverslaving, maar in vrijwel de meeste gevallen door onvoorziene uitgaven of het verlies van inkomen. Hierdoor kan het lastig zijn om binnen de gestelde termijn van 14 dagen te betalen.

Heb jij hier regelmatig last van? Dan is het je vast niet onbekend dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Bij het achteraf betalen geldt namelijk dat hoe langer het duurt voordat je betaalt, hoe hoger deze kosten uiteindelijk zijn. Wanneer je de betaling te vaak uitstelt, dan kan dit in het ergste geval zelfs zorgen voor een hoge schuld. De schuld is in dit geval aanzienlijk hoger dan het destijds bestelde product. Hartstikke zonde van je zuurverdiende centen!

 

2. Betalen in termijnen

Wanneer je wilt voorkomen dat je uiteindelijk in de financiële problemen raakt, dan kan je kiezen voor betalen in termijnen, oftewel gespreid betalen. Tegenwoordig zijn er meerdere bedrijven die deze mogelijkheid bieden. Een goed voorbeeld hiervan is Klarna, Billink of Afterpay. Heb je recent een wasmachine gekocht en weet je op voorhand al dat je niet aan de betalingsverplichting kunt voldoen? Dan kan je dit gemakkelijk aangeven bij het desbetreffende bedrijf. Zij geven je hierna meerdere termijnen waarin je jouw aankoop kan betalen. Het gaat hierbij vaak om een termijn van drie, zes of negen maanden. Met de komst van het betalen in termijnen is het voor veel mensen mogelijk om een duurdere aankoop te doen zoals een wasmachine, stofzuiger of een auto.

 

3. Achteraf betalen werkt verslavend

Het is inmiddels algemeen bekend dat het achteraf betalen voor veel mensen verslavend werkt. Dankzij deze betaalmethode zijn we namelijk sneller geneigd om meer spullen te kopen, dan dat we eigenlijk nodig hebben. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat er niet slechts één aankoop wordt gedaan. Het worden er vaak drie, vier of vijf.

In het bijzonder kan het betalen in termijnen ervoor zorgen dat je iedere maand opnieuw wordt geconfronteerd met alle niet betaalde aankopen. Dit heeft als resultaat dat veel mensen zich rot gaan voelen om vervolgens nog meer te bestellen. Hiermee belanden zij in een visuele cirkel van financiële problemen waar geen einde aan lijkt te komen. Overweeg jij om een aankoop te doen met achteraf betalen? Onthoud dan dat je alleen producten koopt die je ook daadwerkelijk kunt betalen. Hiermee voorkom je dat je schulden krijgt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *